Doc. dr. sc. Simon Hawlina: Kako ruptura tumora tijekom djelomične nefrektomije utječe na prognozu?

Utjecaj rupture tumora tijekom parcijalne nefrektomije na prognozu

19. 10. 2023

Doc. dr. sc. Simon Hawlina, dr. med., spec. urologije, FEBU, je prvi autor studije koja je nedavno objavljena u časopisu Radiology and Oncology. Radi se o analizi prvih 100 djelomičnih nefrektomija izvršenih pomoću robotički asistirane kirurgije na Kliničkom odjelu za urologiju KBC-a Ljubljana. U njoj su istraživali učestalost specifične kirurške komplikacije.

Najvažnija otkrića u liječenju raka prostate na jednom mjestu

18. 10. 2023

Kakve uspjehe u praksi pokazuje intenziviranje liječenja raka prostate? Kako raste uloga imunoterapije inhibitorima kontrolnih točaka? Kakva će biti budućnost radioligandne terapije? Prikupili smo aktualne dokaze kliničnih istraživanja PEACE-1, ARASENS, ENZAMET, KEYLYNK-010, VISION i drugih.

Brzi test uz šalicu kave

18. 10. 2023

Saželi smo četiri aspekta otkrivanja i liječenja lokaliziranog raka prostate. U kvizu saznajte više o utjecaju kave i vitamina na razvoj klinički značajne bolesti, o probiru raka prostate za mlađe muškarce te o konsenzusu EAU-a u vezi s liječenjem niskorizičnih bolesnika.

Koji rezultati potvrđuju poboljšane ishode u liječenju urotelnog karcinoma?

18. 10. 2023

Zbog ograničenih i relativno slabo učinkovitih mogućnosti prvolinijskog liječenja uznapredovalog ili metastatskog urotelnog karcinoma, istraživanja su usmjerena na pronalaženje novih pristupa. Ohrabrujuće rezultate nedavno je pokazao enfortumab vedotin, koji je proučavan u monoterapiji te u kombinaciji s pembrolizumabom.

Umjetna inteligencija i strojno učenje – vrijedan dijagnostički alat?

18. 10. 2023

S idejom da će uvođenje algoritma smanjiti subjektivnost procesa dijagnostike raka prostate i pomoći u donošenju odluka, pristupilo se izradi dijagnostičkih i prognostičkih alata. Kako uspješno? Piše doc. dr. sc. Monika Ulamec, dr. med., spec. patologije iz Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju Ljudevit Jurak KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb.

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.