Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

20. 2. 2024

S pitanjem točnosti multiparametrijske magnetske rezonancije (mpMRI) kod mlađih muškaraca s vrijednostima PSA iznad 3 ng/mL bavila se njemačka studija PROBASE, koja se našla među najviše citiranim aktualnim objavama publikacije European Urology. Rezultati su ponudili nekoliko smjernica o tome kada i kako uključiti pregled u probir za rak prostate.

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

20. 2. 2024

Kako uspjehe nefrektomije, koje se smatra temeljem liječenja lokaliziranog karcinoma bubrega (RCC), nadopunjuje sistemska terapija? Kako sve bolje razumijevanje kontrolnih točaka imunološkog sustava mijenja praksu? A što je s praćenjem bolesnika nakon završetka liječenja? Osvježite znanje s kratkim kvizom.

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

19. 2. 2024

Pročitajte nalaze studije koja je istraživala paralele između progresije raka prostate i kardiovaskularnih komplikacija, promatrajući ekspresiju gena. Sažetak smo nadgradili tabelom incidencije kardiovaskularnih komplikacija kod bolesnika s KRRP-om liječenih antiandrogenima.

HDIO23

Novosti u liječenju urotelnog karcinoma

21. 12. 2023

Dr. sc. Zrna Antunac Golubić, dr. med., spec. internist s užom specijalizacijom internističke onkologije iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb je za 15. kongres Hrvatskog društva za internističku onkologiju sažela najnovije podatke o liječenju bolesnika s urotelnim karcinomom, kod kojih su mogućnosti liječenja do nedavna bile skromne. Što još trebamo za daljnje korake?

Urogenitalni karcinomi

Studije koje su obilježile 2023. godinu

20. 12. 2023

U području liječenja urogenitalnih karcinoma, ova godina označila je značajne pomake koji dinamički mijenjaju kliničku praksu. Koja su najvažnija saznanja? Pogledajte sažetak zaključaka istraživanja PSMAfore, EMBARK, TALAPRO, PROpel i EV-302/KEYNOTE-A39.

Kako spol pacijenta utječe na ishod liječenja urotelnog karcinoma?

20. 12. 2023

U časopisu Journal of Cancer Research and Clinical Oncology objavljen je sustavni pregled i metaanaliza razlika u preživljavanju pacijenata s lokalno uznapredovalim ili metastatskim rakom urotela, uzimajući u obzir spol. Koja je tendencija prema boljim ishodima liječenja inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka - prema muškarcima ili ženama?

ESMO 2023

Tretman radioligandima u središtu pozornosti

20. 11. 2023

Ako je prošlogodišnji kongres ESMO obilježilo istraživanje VISON, ove je godine među najzapaženijima bilo istraživanje PSMAfore koje dodatno potvrđuje ulogu radiofarmaka u liječenju metastatskog raka prostate otpornog na kastraciju. Koja su otvorena pitanja nakon objave novih rezultata?

Novi dokazi o konzumaciji alkohola i prognozi raka prostate

20. 11. 2023

Postoje čvrsti dokazi da je konzumacija alkoholnih pića uvjerljiv ili vjerojatan uzrok nekoliko vrsta raka. Veliki talijanski sustavni pregled i metaanaliza tražili su dokaze o povezanosti konzumacije alkohola i preživljenja/smrtnosti od raka prostate. Što su odkrili?

NEJM: ukratko o rezultatima studije faze III EMBARK

20. 10. 2023

Randomizirana studija faze III EMBARK uspoređivala je učinkovitost i sigurnost kombinacije enzalutamida i terapije deprivacijom androgena (ADT) u usporedbi s enzalutamidom u monoterapiji kod bolesnika s visokim rizikom od biokemijskog recidiva raka prostate. Prikupili smo zaključke objavljene u publikaciji The New England Journal of Medicine.

Najvažnija otkrića u liječenju raka prostate na jednom mjestu

18. 10. 2023

Kakve uspjehe u praksi pokazuje intenziviranje liječenja raka prostate? Kako raste uloga imunoterapije inhibitorima kontrolnih točaka? Kakva će biti budućnost radioligandne terapije? Prikupili smo aktualne dokaze kliničnih istraživanja PEACE-1, ARASENS, ENZAMET, KEYLYNK-010, VISION i drugih.

1 2 3 4 5

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

Pretplatite se na e-bilten
Ikona - newsletter

Pretplatite se na e-bilten

Želite li biti redovito i pravodobno informirani o aktualnostima i zbivanjima u području liječenja raka prostate?
Unesite svoje ime, prezime i e-mail i pretplatite se na naš e-bilten.

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.