Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

19. 2. 2024

Koje su tri kliničke studije obilježile 20. jubilarni kongres ASCO GU? Odgovara dr. sc. Zrna Antunac Golubić, dr. med., specijalistica internistica s užom specijalizacijom internističke onkologije s Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. Pogledajte njezin komentar najnovijih rezultata EMBARK, CONTACT-02 i BRCAAway.

EMUC23

Uloga cRP kod metastatskog karcinoma prostate

21. 12. 2023

Citoreduktivna radikalna prostatektomija (cRP) kod bolesnika sa PSMA PET CT-om detektiranom oligometastatskom bolešću pokazala se kao učinkovit onkološki alat. Zašto se unatoč pozitivnim rezultatima ne može smatrati standardnim liječenjem? Ovu kontroverznu temu razmotrio je Ivan Pezelj, dr. med., spec. urologije, subspec. urološke onkologije iz Klinike za urologiju KBC-a Sestre Milosrdnice Zagreb.

Rezultati vrijedni stojećih ovacija

20. 11. 2023

»To je zaista bio velik dan za sve nas koji se bavimo rakom urotela,« po objavi razultata studije EV-302 izjavila je prim. Marijana Jazvić, dr. med., spec. onkologije i radioterapije iz KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb. Novi dokazi, predstavljeni na kongresu ESMO 2023, uskoro će mijenjati kliničku praksu.

Utjecaj rupture tumora tijekom parcijalne nefrektomije na prognozu

19. 10. 2023

Doc. dr. sc. Simon Hawlina, dr. med., spec. urologije, FEBU, je prvi autor studije koja je nedavno objavljena u časopisu Radiology and Oncology. Radi se o analizi prvih 100 djelomičnih nefrektomija izvršenih pomoću robotički asistirane kirurgije na Kliničkom odjelu za urologiju KBC-a Ljubljana. U njoj su istraživali učestalost specifične kirurške komplikacije.

Uloga novije antiandrogene terapije u lokaliziranom raku prostate

10. 7. 2023

Definicije visokorizičnog lokaliziranog raka prostate i nedavne promjene u dosadašnjem standardu liječenja sažela je doc. dr. sc. Vesna Bišof, dr. med., spec. onkologije i radioterapije iz Zavoda za radijacijsku onkologiju KBC-a Zagreb. Što nas novi dokazi uče i kamo se usmjeravamo?

Podcjenjivanje stupnja diferenciranosti raka prostate u biopsijama

19. 6. 2023

Cilj istraživanja, kojeg je vodio Ivan Pezelj, dr. med., specijalist urologije iz KBC-a Sestre Milosrdnice Zagreb, bio je odrediti incidenciju podcjenjivanja stupnja diferenciranosti raka prostate kod bolesnika koji su bili podvrgnuti klasičnoj sistemskoj biopsiji u usporedbi s bolesnicima koji su bili podvrgnuti mpMRI kognitivnoj ciljanoj biopsiji. Što su pokazali rezultati?

Kako optimalno primijeniti dostupne terapijske linije

24. 4. 2023

Adekvatno sekvencioniranje dostupnih terapijskih linija u uznapredovalom raku prostate predstavlja izazov. Smjernice znaju biti nedorečene, a podaci iz studija često se ne mogu preslikati na pojedinog bolesnika. Katarina Antunac, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije iz KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb, pojašnjava optimalno sekvencioniranje liječenja.

Trenutno mjesto magnetske rezonance u probiru i dijagnostici raka prostate

14. 3. 2023

Multiparametrijski MRI pokazao je bolju točnost i reproducibilnost u otkrivanju, lociranju i procjeni raka prostate, a također je poštedio neke muškarce nepotrebne biopsije. Koji izazovi su još pred nama? Odgovara Sven Nikles, dr. med., specijalist urologije iz KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb.

1 2 3 4 5

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

Pretplatite se na e-bilten
Ikona - newsletter

Pretplatite se na e-bilten

Želite li biti redovito i pravodobno informirani o aktualnostima i zbivanjima u području liječenja raka prostate?
Unesite svoje ime, prezime i e-mail i pretplatite se na naš e-bilten.

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.