Matej Knežević po EAU22: Sve veća uloga urologa u hormonskom liječenju raka prostate

EAU22

Sve veća uloga urologa u hormonskom liječenju raka prostate

21. 7. 2022

Matej Knežević, dr. med., spec. urologije, koji je uživo pratio kongres EAU22, napustio je Amsterdam s dojmom da dva trenda vode do još boljih rezultata u liječenju raka prostate. Prvi je vezan uz rastuću ulogu robotske kirurgije, drugi uz sve aktivniju ulogu urologa u propisivanju hormonske terapije.

EAU22

PSMA PET/CT manje precizan od MR-a u otkrivanju raka prostate?

21. 7. 2022

Nove dijagnostičke alate treba testirati jednako pažljivo kao i nove lijekove, stoga su na EAU22 pozdravili nalaze studije III. faze tima istraživača iz Australije i Novog Zelanda koja je pokazala da magnetska rezonancija može otkriti rak prostate točnije od PSMA PET/CT-a.

Mogu li metformin i statini poboljšati ishod liječenja pacijenata s mKRRP-om?

21. 7. 2022

Povezanost metformina i statina s ukupnim preživljenjem i stopom odgovora PSA u ispitivanjima mKRRP-a i dalje je nejasna. Prikupili smo zaključke studije koja je ispitivala taj učinak na ishod bolesnika liječenim s abirateronacetatom u kombinaciji s prednizonom.

Nagrađeni sažetak: Ciljana biopsija naspram ciljane i standardne biopsije

21. 7. 2022

U pacijenata sa sumnjom na rak prostate koji prethodno nisu bili podvrgnuti biopsiji i dalje se raspravlja o indikaciji za provođenje ciljane biopsije vođene multiparametrijskom magnetskom rezonancijom u kombinaciji sa standardnom biopsijom ili umjesto nje. Pogledajte što je utvrdio nagrađeni onkološki sažetak na EAU22.

Najvažnija saznanja o raku prostate na EAU22

21. 7. 2022

Francuski urolog prof. dr. sc. Arnauld Villers, dr. med., bio je odabran da posljednji dan kongresa EAU22 u Amsterdamu predstavi sažetak najvažnijih aktualnih saznanja u području raka prostate. Pogledajte nove informacije o ranom otkrivanju, aktivnom nadzoru, fokalnoj terapiji i smjernicama za definiranje visokorizičnih bolesti.

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.