Stručne novosti s područja urogenitalnih tumora

Brzi test uz šalicu kave

18. 10. 2023

Saželi smo četiri aspekta otkrivanja i liječenja lokaliziranog raka prostate. U kvizu saznajte više o utjecaju kave i vitamina na razvoj klinički značajne bolesti, o probiru raka prostate za mlađe muškarce te o konsenzusu EAU-a u vezi s liječenjem niskorizičnih bolesnika.

Novi biomarkeri u probiru raka prostate

13. 7. 2023

Prikupili smo rezultate nedavnih istraživanja i odobrenja FDA, koja uvode sve učinkovitije biomarkere u kliničku praksu u probiru raka prostate. Kako bismo smanjili broj slikovnih pretraga i potrebu za invazivnim dijagnostičkim postupcima, a istovremeno značajno ne povećali troškove kliničkog puta probira?

Prošireni rak urotela: nove mogućnosti liječenja

3. 7. 2023

Metastatski karcinom mokraćnog mjehura predstavlja izazovnu bolest s ograničenim terapijskim opcijama. Međutim, posljednjih godina pojavile su se nove terapije koje su znatno unaprijedile liječenje ovog oblika raka. Piše Mirela Šambić Penc, dr. med., spec. radioterapije i onkologije iz Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek.

Uloga novije antiandrogene terapije u lokaliziranom raku prostate

10. 7. 2023

Definicije visokorizičnog lokaliziranog raka prostate i nedavne promjene u dosadašnjem standardu liječenja sažela je doc. dr. sc. Vesna Bišof, dr. med., spec. onkologije i radioterapije iz Zavoda za radijacijsku onkologiju KBC-a Zagreb. Što nas novi dokazi uče i kamo se usmjeravamo?

BRZI TEST

O novim dokazima kroz pitanja i odgovore

14. 7. 2023

Ispunite kviz koji uključuje rezultate nedavno objavljenih studija o čimbenicima rizika za nastanak raka prostate, krhkosti kostiju bolesnika u vrijeme uvođenja ADT-a, ishodima prema izboru liječenja u lokaliziranom raku prostate, kao i najboljim praksama aktivnog praćenja.

Umjetna inteligencija i strojno učenje u patohistološkoj dijagnostici raka prostate

24. 7. 2023

Uključivanje novih podataka, nove metodologije i platformi mijenjat će paradigmu dijagnostike, pristupa liječenju i praćenja bolesnika. Koji su najvažniji napredci i što možemo očekivati u bliskoj budućnosti? Odgovara doc. dr. sc. Monika Ulamec, dr. med., spec. patologije iz KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb.

Ažurirane smjernice ASCO-a za liječenje mHORP-a

11. 5. 2023

Rezultati kliničkih studija koje su pokazale da istodobna primjena triju vrsta liječenja u usporedbi sa standardnom dvojnom terapijom može produžiti ukupno preživljenje bolesnika s novodijagnosticiranim mHORP-om potaknuli su ASCO da ažurira svoje smjernice.

ASCO 2023

Otkrića koja olakšavaju svakodnevni klinički rad

20. 6. 2023

O nevoljkosti struke da se intenzivira liječenje mHORP-a, o prediktivnoj vrijednosti razine PSA postignute liječenjem te o ishodima istodobne sustavne terapije i radioterapije raspravljalo se na ovogodišnjem ASCO kongresu. Prikupili smo istaknute rezultate kliničkih studija.

Dijagnostika nove generacije u raku prostate

6. 5. 2024

Uloga PET/CT-a u određivanju primarnog i rekurentnog karcinoma prostate kontinuirano raste, dok se radionuklidi poput lutecija-177 pokazuju kao učinkoviti agensi za terapiju s minimalnim nuspojavama. Prof. dr. sc. Dražen Huić, dr. med., specijalist nuklearne medicine i predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb, predstavio je novosti u području teranostike.

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

20. 2. 2024

S pitanjem točnosti multiparametrijske magnetske rezonancije (mpMRI) kod mlađih muškaraca s vrijednostima PSA iznad 3 ng/mL bavila se njemačka studija PROBASE, koja se našla među najviše citiranim aktualnim objavama publikacije European Urology. Rezultati su ponudili nekoliko smjernica o tome kada i kako uključiti pregled u probir za rak prostate.

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

20. 2. 2024

Koja su još istraživanja bila među najcitiranijima nakon kongresa ASCO GU 2024? U preglednici smo prikupili njihove podatke. Kako mogu nova saznanja pomoći klinicima u donošenju odluka o liječenju bolesnika s rakom prostate i urotela?

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

20. 2. 2024

Kako uspjehe nefrektomije, koje se smatra temeljem liječenja lokaliziranog karcinoma bubrega (RCC), nadopunjuje sistemska terapija? Kako sve bolje razumijevanje kontrolnih točaka imunološkog sustava mijenja praksu? A što je s praćenjem bolesnika nakon završetka liječenja? Osvježite znanje s kratkim kvizom.

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

19. 2. 2024

Koje su tri kliničke studije obilježile 20. jubilarni kongres ASCO GU? Odgovara dr. sc. Zrna Antunac Golubić, dr. med., specijalistica internistica s užom specijalizacijom internističke onkologije s Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. Pogledajte njezin komentar najnovijih rezultata EMBARK, CONTACT-02 i BRCAAway.

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

19. 2. 2024

Pročitajte nalaze studije koja je istraživala paralele između progresije raka prostate i kardiovaskularnih komplikacija, promatrajući ekspresiju gena. Sažetak smo nadgradili tabelom incidencije kardiovaskularnih komplikacija kod bolesnika s KRRP-om liječenih antiandrogenima.

1 2 3 4 5

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

Pretplatite se na e-bilten
Ikona - newsletter

Pretplatite se na e-bilten

Želite li biti redovito i pravodobno informirani o aktualnostima i zbivanjima u području liječenja raka prostate?
Unesite svoje ime, prezime i e-mail i pretplatite se na naš e-bilten.

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.