Stručne novosti s područja urogenitalnih tumora

Novi koncept probira za karcinom prostate

13. 5. 2022

Malo je tema u urologiji proteklih 15-ak godina izazvalo toliko zanimanja kao što je to bilo s temom sustavnog probira karcinoma prostate. Možemo slobodno zaključiti kako je i dalje riječ o najkontroverznijoj urološkoj temi. Piše prim. doc. dr. sc. Kristian Krpina, dr. med., spec. urologije iz Klinike za urologiju KBC-a Rijeka.

Smjernice EAU-a 2022.: sažetak promjena u liječenju raka prostate

25. 4. 2022

Koje promjene donose ovogodišnje smjernice EAU-a u području liječenja raka prostate? U suradnji s prim. doc. dr. sc. Kristianom Krpinom, dr. med., iz Klinike za urologiju KBC-a Rijeka pripremili smo sažetak koji na pregledan način predstavlja najvažnije nove preporuke koje mogu biti korisne za Vašu kliničku praksu.

Enzalutamid i deprivacija androgena kod mHORP-a – analiza podskupina

20. 4. 2022

ARCHES, randomizirana, dvostruko slijepa studija faze III, potvrdila je da kombinacija enzalutamida i deprivacije androgena (ADT) poboljšava radiografsko preživljenje bez progresije bolesti (rPFS), sveukupno preživljenje (OS) i druge sekundarne ciljeve u usporedbi s ADT-om i placebom kod bolesnika s metastatskim hormonsko osjetljivim rakom prostate (mHORP) bez obzira na obujam bolesti i metastatski stadij pri dijagnozi.

Smjernice EAU-a 2022.: sažetak promjena u dijagnostici raka prostate

15. 4. 2022

Koje promjene donose ovogodišnje smjernice EAU-a u području dijagnostike raka prostate? U suradnji s prim. doc. dr. sc. Kristianom Krpinom, dr. med., iz Klinike za urologiju KBC-a Rijeka pripremili smo sažetak koji na pregledan način predstavlja najvažnije nove preporuke koje mogu biti korisne za Vašu kliničku praksu.

Rezultati studija na području raka prostate (2. dio)

15. 4. 2022

Pogledajte popis studija ovogodišnjeg kongresa ASCO GU. U drugom dijelu tablice istraživanja se koncentriraju na bolesnike s metastatskim hormonsko osjetljivim rakom prostate. Uključili smo i rezultate studije lokalizirane bolesti s visokim rizikom za metastaze.

NEJM: rezultati liječenja kombinacijom darolutamida, ADT-a i docetaksela

15. 4. 2022

Kakvi su uspjesi liječenja oboljelih od metastatskog raka prostate osjetljivog na kastraciju kombinacijom darolutamida, androgene deprivacijske terapije i docetaksela? Prim. dr. sc. Filip Grubišić-Čabo, internist-onkolog iz Opće bolnice Šibensko-kninske županije odabrao je studiju ARASENS i sažeo njene rezultate.

Uloga limfadenektomije u liječenju raka prostate

15. 4. 2022

Koja je stvarna i realna uloga zdjelične limfadenektomije, odgovara prim. doc. dr. sc. Kristian Krpina, dr. med., spec. urologije iz Klinike za urologiju KBC-a Rijeka. Njezin terapeutski učinak za određene skupine bolesnika s rakom prostate još nije u potpunosti potvrđen. I što možemo očekivati u bliskoj budućnosti?

Razina alfa satelitske RNA kao biljeg za dijagnosticiranje mKRRP

15. 4. 2022

Istraživanje grupe s IRB-a i KBC-a Sestre Milosrdnice je pokazalo da se na osnovu razine nekodirajuće alfa satelitske RNA u krvi pacijenata može sa visokom pouzdanošću razlučiti mKRRP od mHORP, za razliku od PSA čija je razina gotovo identična u ova dva tipa oboljenja. Dr. sc. Đurđica Ugarković, jedna od autorica na radu, objašnjava potencijale ovog otkrića.

Rezultati studija na području raka prostate (1. dio)

23. 3. 2022

Pogledajte popis glavnih studija ovogodišnjeg onkološkog urogenitalnog simpozija Američke udruge za kliničku onkologiju (ASCO GU), koji se održao u San Franciscu. U prvom dijelu tablice istraživanja se koncentriraju na bolesnike s metastatskim rakom prostate otpornim na kastraciju.

Naglasci s kongresa ASCO GU 2022

23. 3. 2022

Izdvojili smo još nekoliko novosti ovogodišnjeg kongresa ASCO GU. Kako je uspješan nastavak liječenja enzalutamidom uz docetaksel nakon progresije mKRRP-a? Što otkriva eksplorativna analiza podskupina bolesnika liječenih enzalutamidom i deprivacijom androgena kod mHORP-a?

Novosti u imunoterapiji raka urinarnog trakta

23. 3. 2022

U posljednjih godinu dana objavljeno je nekoliko kliničkih studija na području imunoterapije raka urinarnog trakta koje mogu relativno brzo utjecati na kliničku praksu. Odabrali smo najistaknutije među njima i predstavili ih u preglednom sažetku.

Rak prostate i kolesterol: nova saznanja

23. 3. 2022

Mnoge studije su pokazale da je razina LDL kolesterola značajno viša u pacijenata s rakom prostate. Lucija Škara, mag. biol. mol., zaposlena na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstavila je glavne smjernice preglednog rada, koji se produbljuje i u kombiniranu terapiju lijekovima za snižavanje kolesterola.

Izloženo na ASCO GU 2022: MAGNITUTE i PROpel

23. 3. 2022

Na kongresu ASCO GU 2022 predstavili su brojne značajne studije u području liječenja raka prostate. Doc. dr. sc. Borislav Belev, dr. med., specijalist interne medicine i uži specijalist internističke onkologije iz Zavoda za internističku onkologiju KBC Zagreb odabrao je dvije. Prva je studija MAGNITUDE, druga PROpel.

MEET THE EXPERT

Rehabilitacija ne smije biti treća faza

28. 10. 2021

»Mislim, da sam dala dovoljno materijala da se ne šuti i ne bježi od rehabilitacije nekad 'otpisanih' ljudi,« naglašava umirovljena viša fizioterapeutkinja mr. sc. Ljiljana Vrcić-Kiseljak, glavna autorica knjige Fizioterapija u onkološkom liječenju i rehabilitaciji. Još uvijek glasno podržava stav da mora fizioterapija u rehabilitaciji oboljelih i liječenih od tumorskih bolesti dobiti bolje mjesto.

1 2 3 4 5

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

Pretplatite se na e-bilten
Ikona - newsletter

Pretplatite se na e-bilten

Želite li biti redovito i pravodobno informirani o aktualnostima i zbivanjima u području liječenja raka prostate?
Unesite svoje ime, prezime i e-mail i pretplatite se na naš e-bilten.

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.