Stručne novosti s područja urogenitalnih tumora

ESMO 2022

Rezultati intervencijskih studija na području raka prostate (2. dio)

16. 10. 2022

U drugom dijelu pripremili smo niz studija kod pacijenata s metastatskim hormonsko osjetljivim rakom prostate i lokaliziranim rakom s visokim rizikom za metastaze. Pogledajte sažetak najnovijih rezultata predstavljenih na ovogodišnjem ESMO kongresu.

ESMO 2022

Rezultati intervencijskih studija na području raka prostate (1. dio)

16. 10. 2022

Pripremili smo niz studija kod pacijenata s metastatskim rakom prostate otpornim na kastraciju, predstavljenih na ovogodišnjem ESMO kongresu. Pogledajte sažetak najnovijih rezultata.

Nova saznanja o crijevnoj mikrobioti u bolesnika s rakom prostate

13. 10. 2022

Istraživači su otkrili značajne razlike u crijevnoj mikrobioti između muškaraca s rakom prostate i onih s benignim promjenama prostate. To je najveća prospektivna klinička studija u ovom području. Koji su uzroci razlika? Hoće li novi dokazi pridonijeti mogućim poboljšanjima alata za rano otkrivanje raka prostate?

ESMO 2022

Pomaci u liječenju urogenitalnih karcinoma

13. 10. 2022

RADICALS-HD, PRESTO/AFT-19, COSMIC-313 i EV-103 kohorta samo su neke od studija koje su privukle najviše zanimanja na ovogodišnjem kongresu ESMO kao i poslije održavanja kongresa. Njihovi rezultati otvaraju put prema novim rješenjima i mogućnostima u liječenju raka prostate, bubrega i prijelaznog epitela.

Brigantijev nomogram kao prediktor invazije limfnih čvorova

13. 10. 2022

Pročitajte aktualne novosti o standardiziranim nomogramima u predviđanju zahvaćenosti limfnih čvorova kod karcinoma prostate. Autor članka Matej Knežević, dr. med., sažeo je originalan rad Frega i suradnika te EAU smjernice i razjasnio točnost novog Brigantijevog nomograma unaprijeđenog 2019.

Prepoznati na svjetskoj znanstvenoj karti

13. 10. 2022

Od uvođenja Senhance robotske platforme na Klinici za urologiju KBC-a Zagreb robotsku radikalnu prostatektomiju uspješno izveli su na više od 350 pacijenata, a pionirski rad na platformi naišao je na veliki interes uroonkološke znanstvene zajednice. Odgovore na najčešća pitanja sažeo je dr. sc. Tomislav Kuliš, dr. med., specijalist urologije iz KBC-a Zagreb.

Mogu li metformin i statini poboljšati ishod liječenja pacijenata s mKRRP-om?

21. 7. 2022

Povezanost metformina i statina s ukupnim preživljenjem i stopom odgovora PSA u ispitivanjima mKRRP-a i dalje je nejasna. Prikupili smo zaključke studije koja je ispitivala taj učinak na ishod bolesnika liječenim s abirateronacetatom u kombinaciji s prednizonom.

EAU22

PSMA PET/CT manje precizan od MR-a u otkrivanju raka prostate?

21. 7. 2022

Nove dijagnostičke alate treba testirati jednako pažljivo kao i nove lijekove, stoga su na EAU22 pozdravili nalaze studije III. faze tima istraživača iz Australije i Novog Zelanda koja je pokazala da magnetska rezonancija može otkriti rak prostate točnije od PSMA PET/CT-a.

Nagrađeni sažetak: Ciljana biopsija naspram ciljane i standardne biopsije

21. 7. 2022

U pacijenata sa sumnjom na rak prostate koji prethodno nisu bili podvrgnuti biopsiji i dalje se raspravlja o indikaciji za provođenje ciljane biopsije vođene multiparametrijskom magnetskom rezonancijom u kombinaciji sa standardnom biopsijom ili umjesto nje. Pogledajte što je utvrdio nagrađeni onkološki sažetak na EAU22.

Najvažnija saznanja o raku prostate na EAU22

21. 7. 2022

Francuski urolog prof. dr. sc. Arnauld Villers, dr. med., bio je odabran da posljednji dan kongresa EAU22 u Amsterdamu predstavi sažetak najvažnijih aktualnih saznanja u području raka prostate. Pogledajte nove informacije o ranom otkrivanju, aktivnom nadzoru, fokalnoj terapiji i smjernicama za definiranje visokorizičnih bolesti.

EAU22

Sve veća uloga urologa u hormonskom liječenju raka prostate

21. 7. 2022

Matej Knežević, dr. med., spec. urologije, koji je uživo pratio kongres EAU22, napustio je Amsterdam s dojmom da dva trenda vode do još boljih rezultata u liječenju raka prostate. Prvi je vezan uz rastuću ulogu robotske kirurgije, drugi uz sve aktivniju ulogu urologa u propisivanju hormonske terapije.

ASCO 2022: Ukratko o novim podacima

28. 6. 2022

Pripremili smo sažetak najvažnijih zaključaka istraživanja u području liječenja urogenitalnih karcinoma koji su predstavljeni na nedavno održanom kongresu ASCO 2022. Koji će od njih imati najveći utjecaj na Vašu kliničku praksu?

Novi biljezi u dijagnostici raka prostate

27. 6. 2022

Remodeliranje sadašnje kliničke prakse i uključivanje određivanja molekularnog profila tumora u odluku o liječenju, kao i platformi koje se odnose na testiranja materijala cfDNA iz krvi/urina poboljšati će odluku o probiru pacijenata i terapiji. Novitete i nadolazeće promjene predstavlja doc. dr. sc. Monika Ulamec, dr. med., specijalistica patologije.

Vrijednost ctDNA tijekom liječenja

27. 6. 2022

Jesu li vrijednosti cirkulirajuće tumorske dna (ctDNA) u plazmi bolesnika tijekom terapije inhibitorima androgenog signalnog puta povezane s ishodom mKRRP-a? U infografici sažimamo rezultate nedavne studije koja pridonosi odgovoru na ovo pitanje.

1 2 3 4 5

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

Pretplatite se na e-bilten
Ikona - newsletter

Pretplatite se na e-bilten

Želite li biti redovito i pravodobno informirani o aktualnostima i zbivanjima u području liječenja raka prostate?
Unesite svoje ime, prezime i e-mail i pretplatite se na naš e-bilten.

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.