Stručne novosti s područja urogenitalnih tumora

MEET THE EXPERT

Rehabilitacija ne smije biti treća faza

28. 10. 2021

»Mislim, da sam dala dovoljno materijala da se ne šuti i ne bježi od rehabilitacije nekad 'otpisanih' ljudi,« naglašava umirovljena viša fizioterapeutkinja mr. sc. Ljiljana Vrcić-Kiseljak, glavna autorica knjige Fizioterapija u onkološkom liječenju i rehabilitaciji. Još uvijek glasno podržava stav da mora fizioterapija u rehabilitaciji oboljelih i liječenih od tumorskih bolesti dobiti bolje mjesto.

Genomsko profiliranje u karcinomu prostate

28. 10. 2021

Kakve su aktualne europske preporuke na području genetskoga testiranja oboljelih od metastatskog karcinoma prostate? Koji su najrelevantniji prediktivni markeri za tu bolest? Što u kliničku praksu unose zaključci studije IPATential 150? Novosti sažeo je prim. dr. sci. Filip Grubišić-Čabo, dr. med., iz Opće bolnice Šibenik.

Učinkovita kontrola tumora ne može čekati

28. 10. 2021

Sažetak opisa svojstava lijeka Xtandi tablete i kapsule dostupan je ovdje.

JAMA

Kakvi su učinci vježbanja kod bolesnika pod aktivnim nadzorom?

27. 10. 2021

Poboljšava li program treninga u intervalima visokog intenziteta kardiorespiratornu kondiciju i odgađa biokemijsko napredovanje raka prostate kod bolesnika pod aktivnim nadzorom? Pročitajte o rezultatima randomizirane studije ERASE.

Nedavni napredak u liječenju mHORP-a

27. 10. 2021

Liječenje metastatskog raka prostate u posljednjem desetljeću prošlo je pravu revoluciju. Raspravljamo o najnovijim naprecima i ističemo nedavno odobrene lijekove. Koje će mogućnosti poticati daljnje dramatično poboljšanje ishoda preživljavanja kod bolesnika s mHORP-om?

APCCC 2021

APCCC 2021: PARP inhibitori i genetsko testiranje

27. 10. 2021

Nedavna konsenzus konferencija o uznapredovalom karcinomu prostate u sesiji "PARP-inhibitori i šire: molekularna karakterizacija tkiva i krvi" izdvojila je osmicu pitanja, koji ilustriraju najnovije trendove u kliničkoj praksi. Pogledajte, kako su na tih osam pitanja odgovorila 72 vrhunska europska eksperta.

Koje studije sa ESMO-a najviše odjekuju?

4. 10. 2021

Pripremili smo sažetak 18 na kongresu ESMO predstavljenih studija na bolesnicima s mKRRP, KRRP, mHORP i HORP. Osim ključnih rezultata, svaka je studija opremljena podacima o fazi, broju uključenih pacijenata i kriterijima uključivanja.

Uloga PSMA PET-CT-a u karcinomu prostate

4. 10. 2021

Studija proPSMA je na posljednjem kongresu EAU izazvala puno zanimanja. Njezine rezultate prokomentirao je Sven Nikles, dr. med., specijalist urologije iz Zagreba i izdvojio važna pitanja, koja studija potiče. Što je s nalazom PSMA PET-CT-a? Kako će to utjecati na preživljavanje i kvalitetu života pacijenata?

MEET THE EXPERT

Onkolog, urolog i liječnik obiteljske medicine

3. 10. 2021

Zašto i kako je uloga obiteljskog liječnika od iznimne važnosti? Koje su njegove glavne prepreke i izazovi? Specijalistica obiteljske medicine Jelena Rakić Matić, dr. med., naglašuje važnost otvorene i učinkovite suradnje liječnika obiteljske medicine, urologa i onkologa u otkrivanju, liječenju i praćenju oboljelih od karcinoma prostate.

EAU21

Negativna ciljana biopsija s pozitivnim multiparametrijskim MRI

20. 7. 2021

Kako voditi takvog pacijenta? Nedostaje dokaza koji bi podržali pouzdanu daljnju strategiju praćenja u slučaju sumnje na karcinom prostate. Istraživači iz Milana bavili su se pitanjem identifikacije muškaraca kojima bi mogla koristiti ponovljena biopsija. Što su saznali?

Studija STHLM3MRI (EAU21)

Pokazali su kako drastično smanjiti predijagnozu

20. 7. 2021

Je li nova strategija probira koja uključuje predviđanje rizika na temelju krvne slike i magnetske rezonancije s ciljanom biopsijom učinkovitija od strategije probira za karcinom prostate s pregledima PSA i sustavnim biopsijama? Pročitajte o rezultatima značajne analize iz Stockholma, predstavljene na kongresu EAU21.

CARD, VISION i TheraP: što pokazuje usporedba?

20. 7. 2021

Kongres EAU21 pružio je 180 aktualnih tema. Među predavanjima koja oblikuju kliničku praksu odabrali smo pregled triju studija koje su dokazale značajno poboljšanje preživljavanja bolesnika s mKRRP-om. Pogledajte zaključke međunarodno poznate specijalistice internističke onkologije prof. dr. Silke Gillessen, dr. med.

MEET THE EXPERT

Fizioterapija u onkologiji od iznimne je važnosti

20. 7. 2021

Nositelj fakultetnog predmeta Fizioterapija internističkih i onkoloških bolesnika u svojoj kliničkoj praksi – kardiovaskularnoj rehabilitaciji – bilježi vrlo dobar učinak fizioterapije i drugih holističkih metoda. Izv. prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., specialist interne medicine naglašava, da moramo ustrajati na izmjenjivanju takvih znanja i iskustava, što omogučuje povećanje kvalitete života bolesnika.

EAU21: Studije koje predviđaju promjene

20. 7. 2021

Klinički značajno produženje života uz podizanje njegove kvalitete. Taj cilj liječenja metastatskog raka prostate otpornog na kastraciju uskoro će biti lakše postići. Predsjednik Znanstvenog odbora EAU21, prof. dr. sc. Peter Albers, dr. med., prokomentirao je dvije najčešče citirane studije ovogodišnjeg virtualnog događaja.

3 4 5 6 7 8 9

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.