Enzalutamid i deprivacija androgena kod mHORP-a – analiza podskupina

20. 4. 2022

ARCHES, randomizirana, dvostruko slijepa studija faze III, potvrdila je da kombinacija enzalutamida i deprivacije androgena (ADT) poboljšava radiografsko preživljenje bez progresije bolesti (rPFS), sveukupno preživljenje (OS) i druge sekundarne ciljeve u usporedbi s ADT-om i placebom kod bolesnika s metastatskim hormonsko osjetljivim rakom prostate (mHORP) bez obzira na obujam bolesti i metastatski stadij pri dijagnozi.

Smjernice EAU-a 2022.: sažetak promjena u dijagnostici raka prostate

15. 4. 2022

Koje promjene donose ovogodišnje smjernice EAU-a u području dijagnostike raka prostate? U suradnji s prim. doc. dr. sc. Kristianom Krpinom, dr. med., iz Klinike za urologiju KBC-a Rijeka pripremili smo sažetak koji na pregledan način predstavlja najvažnije nove preporuke koje mogu biti korisne za Vašu kliničku praksu.

NEJM: rezultati liječenja kombinacijom darolutamida, ADT-a i docetaksela

15. 4. 2022

Kakvi su uspjesi liječenja oboljelih od metastatskog raka prostate osjetljivog na kastraciju kombinacijom darolutamida, androgene deprivacijske terapije i docetaksela? Prim. dr. sc. Filip Grubišić-Čabo, internist-onkolog iz Opće bolnice Šibensko-kninske županije odabrao je studiju ARASENS i sažeo njene rezultate.

Naglasci s kongresa ASCO GU 2022

23. 3. 2022

Izdvojili smo još nekoliko novosti ovogodišnjeg kongresa ASCO GU. Kako je uspješan nastavak liječenja enzalutamidom uz docetaksel nakon progresije mKRRP-a? Što otkriva eksplorativna analiza podskupina bolesnika liječenih enzalutamidom i deprivacijom androgena kod mHORP-a?

Novosti u imunoterapiji raka urinarnog trakta

23. 3. 2022

U posljednjih godinu dana objavljeno je nekoliko kliničkih studija na području imunoterapije raka urinarnog trakta koje mogu relativno brzo utjecati na kliničku praksu. Odabrali smo najistaknutije među njima i predstavili ih u preglednom sažetku.

JAMA

Kakvi su učinci vježbanja kod bolesnika pod aktivnim nadzorom?

27. 10. 2021

Poboljšava li program treninga u intervalima visokog intenziteta kardiorespiratornu kondiciju i odgađa biokemijsko napredovanje raka prostate kod bolesnika pod aktivnim nadzorom? Pročitajte o rezultatima randomizirane studije ERASE.

Nedavni napredak u liječenju mHORP-a

27. 10. 2021

Liječenje metastatskog raka prostate u posljednjem desetljeću prošlo je pravu revoluciju. Raspravljamo o najnovijim naprecima i ističemo nedavno odobrene lijekove. Koje će mogućnosti poticati daljnje dramatično poboljšanje ishoda preživljavanja kod bolesnika s mHORP-om?

EAU21

Negativna ciljana biopsija s pozitivnim multiparametrijskim MRI

20. 7. 2021

Kako voditi takvog pacijenta? Nedostaje dokaza koji bi podržali pouzdanu daljnju strategiju praćenja u slučaju sumnje na karcinom prostate. Istraživači iz Milana bavili su se pitanjem identifikacije muškaraca kojima bi mogla koristiti ponovljena biopsija. Što su saznali?

Studija STHLM3MRI (EAU21)

Pokazali su kako drastično smanjiti predijagnozu

20. 7. 2021

Je li nova strategija probira koja uključuje predviđanje rizika na temelju krvne slike i magnetske rezonancije s ciljanom biopsijom učinkovitija od strategije probira za karcinom prostate s pregledima PSA i sustavnim biopsijama? Pročitajte o rezultatima značajne analize iz Stockholma, predstavljene na kongresu EAU21.

Studija VISION

Ciljana radioterapija nudi novu mogućnost liječenja

23. 6. 2021

Prema rezultatima novog istraživanja terapija 177 Lu-PSMA-617 značajno je poboljšala preživljenje bez radiografske progresije bolesti i ukupno preživljenje, kada se doda standardnoj terapiji bolesnika s metastatskim rakom prostate otpornim na kastraciju, u usporedbi sa standardnom skrbi.

1 2 3 4 5

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.