Nakon studije ARCHES: dodatna indikacija enzalutamida

23. 6. 2021

Europska komisija u svibnju je odobrila enzalutamid (Xtandi) tvrtke Astellas u svrhu liječenja odraslih muškaraca s metastatskim hormonski osjetljivim rakom prostate (mHORP). S ovom indikacijom, enzalutamid je sada jedini peroralni lijek koji je Europska komisija odobrila za liječenje tri različite vrste uznapredovalog raka prostate – nemetastatskog i metastatskog raka prostate otpornog na kastraciju (KRRP) i mHORP-a.

Novi podaci o učinkovitosti enzalutamida u mHORP

22. 6. 2021

Naknadna analiza studije faze III ARCHES potvrdila je učinkovitost enzalutamida i kod onih bolesnika s metastatskim hormonski osjetljivim rakom prostate koji su imali manje metastaza u kostima. Koji su drugi naglasci studije ARCHES?

ASCO GU 2021

Najzvučnije nedavno objavljene studije

19. 3. 2021

Koji su zaključci studija PROSPER, SPARTAN i TRITON2? Na ovogodišnjem sastanku Američkog udruženja za kliničku onkologiju genitourinarnog trakta dr. Hala Borno je u svom predavanju pod nazivom Najbolje iz časopisa ("Best of the Journals") predstavila novosti.

Dijagnostika raka prostate

Ciljana, multiparametrijskim magnetom navođena biopsija

19. 3. 2021

Kanadska randomizirana klinička studija faze 3 potvrdila je da je ciljana, multiparametrijskim magnetom navođena biopsija prostate slično učinkovita kao i sistemska biopsija prostate u otkrivanju bolesnika s klinički značajnim rakom prostate, ali uz manje nuspojava.

EPAD20

Potrebna nam je nova strategija za rano otkrivanje raka prostate

19. 1. 2021

Nova strategija će pridonijeti smanjenju smrtnosti, poboljšanju kvalitete života bolesnika i smanjenju troškova liječenja, naglasio je povodom Europskog dana podizanja svijesti o raku prostate priznati spec. kirurgije i spec. urologije prof. dr. sc. Van Poppel, dr. med. iz Belgije. Predstavio je algoritam.

THE LANCET

Adjuvantna radioterapija nakon kirurškog liječenja ne donosi korist

19. 1. 2021

Prospektivno zasnovana metaanaliza triju randomiziranih studija objavljena u stručnom časopisu Lancet pokazala je da adjuvantna radioterapija nakon kirurškog uklanjanja prostate nije poboljšala preživljenje bez pojave događaja (event-free survival - EFS) kod bolesnika s lokaliziranim ili lokalno uznapredovalim rakom prostate.

ESMO 2020

Sistemsko liječenje mHORP

5. 11. 2020

Na ovogodišnjem ESMO-sastanku profesor Karim Fizazi pregledno je predstavio dosadašnje spoznaje na području sistemskog liječenja mHORP-a i primjenjivost tih podataka u kliničkoj praksi. Također se dotaknuo nekih otvorenih pitanja na koja očekujemo odgovor u budućnosti.

Utjecaj pandemije na kliničku praksu urološke onkologije

5. 11. 2020

Anketa provedena među kirurzima iz područja urološke onkologije pokazala je da su tijekom pandemije COVID-19 bolesnici liječeni prema stupnju hitnosti na temelju rizika od raka, što je u skladu s ažuriranim preporukama Europskog udruženja za urologiju.

Novi sustav bodovanja za predviđanje smrtnosti kod lokalizirane bolesti

5. 11. 2020

Međunarodna skupina stručnjaka razvila je model za procjenu rizika od smrti od raka prostate kod bolesnika bez metastaza, koji se liječe u svrhu ozdravljenja. Procjena ishoda bolesti pomoću modela STAR-CAP može pomoći pri odlučivanju o izboru liječenja, kao i pri planiranju kliničkih ispitivanja.

Liječenje androgenom deprivacijom i rizik od infekcije SARS-CoV-2

2. 10. 2020

U retrospektivnoj studiji talijanski su znanstvenici ustanovili da liječenje androgenom deprivacijom vjerojatno djelomično štiti bolesnike s rakom prostate od infekcije virusom SARS-CoV-2 koja uzrokuje covid-19.

1 2 3 4 5

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.