Kombinacija KT-a i HT-a u liječenju mHORP-a

25. 1. 2023

Nedavno su objavljeni rezultati još dviju studija faze III koje ispituju potencijalnu korist liječenja pacijenata s mHORP-om kombinacijom triju tvari: ADT-a, docetaksela i inhibitora androgenih receptora. Kakav će biti njihov učinak na našu kliničku praksu?

The Lancet

(Ne)antibiotska profilaksa u transperinealnim biopsijama prostate?

14. 12. 2022

Cilj studije, čije su rezultate nedavno objavili u Lancetu, bio je procijeniti može li se antibiotska profilaksa izostaviti pri obavljanju transperinealne biopsije prostate u lokalnoj anesteziji kao ambulantnog postupka. Što su zaključili?

ESMO 2022

Ukupno preživljenje kod mHORP-a od 2010. do 2019.

14. 12. 2022

Intenziviranje liječenja novim hormonskim terapijama ili docetakselom kod mHORP-a standard je liječenja. Međutim, nedavne studije ukazuju na nedovoljnu upotrebu intenziviranja liječenja, čak i kod bolesnika s agresivnijim karakteristikama bolesti.

ESMO 2022

Pomaci u liječenju urogenitalnih karcinoma

13. 10. 2022

RADICALS-HD, PRESTO/AFT-19, COSMIC-313 i EV-103 kohorta samo su neke od studija koje su privukle najviše zanimanja na ovogodišnjem kongresu ESMO kao i poslije održavanja kongresa. Njihovi rezultati otvaraju put prema novim rješenjima i mogućnostima u liječenju raka prostate, bubrega i prijelaznog epitela.

Brigantijev nomogram kao prediktor invazije limfnih čvorova

13. 10. 2022

Pročitajte aktualne novosti o standardiziranim nomogramima u predviđanju zahvaćenosti limfnih čvorova kod karcinoma prostate. Autor članka Matej Knežević, dr. med., sažeo je originalan rad Frega i suradnika te EAU smjernice i razjasnio točnost novog Brigantijevog nomograma unaprijeđenog 2019.

Mogu li metformin i statini poboljšati ishod liječenja pacijenata s mKRRP-om?

21. 7. 2022

Povezanost metformina i statina s ukupnim preživljenjem i stopom odgovora PSA u ispitivanjima mKRRP-a i dalje je nejasna. Prikupili smo zaključke studije koja je ispitivala taj učinak na ishod bolesnika liječenim s abirateronacetatom u kombinaciji s prednizonom.

EAU22

PSMA PET/CT manje precizan od MR-a u otkrivanju raka prostate?

21. 7. 2022

Nove dijagnostičke alate treba testirati jednako pažljivo kao i nove lijekove, stoga su na EAU22 pozdravili nalaze studije III. faze tima istraživača iz Australije i Novog Zelanda koja je pokazala da magnetska rezonancija može otkriti rak prostate točnije od PSMA PET/CT-a.

ASCO 2022: Ukratko o novim podacima

28. 6. 2022

Pripremili smo sažetak najvažnijih zaključaka istraživanja u području liječenja urogenitalnih karcinoma koji su predstavljeni na nedavno održanom kongresu ASCO 2022. Koji će od njih imati najveći utjecaj na Vašu kliničku praksu?

Novi koncept probira za karcinom prostate

13. 5. 2022

Malo je tema u urologiji proteklih 15-ak godina izazvalo toliko zanimanja kao što je to bilo s temom sustavnog probira karcinoma prostate. Možemo slobodno zaključiti kako je i dalje riječ o najkontroverznijoj urološkoj temi. Piše prim. doc. dr. sc. Kristian Krpina, dr. med., spec. urologije iz Klinike za urologiju KBC-a Rijeka.

Smjernice EAU-a 2022.: sažetak promjena u liječenju raka prostate

25. 4. 2022

Koje promjene donose ovogodišnje smjernice EAU-a u području liječenja raka prostate? U suradnji s prim. doc. dr. sc. Kristianom Krpinom, dr. med., iz Klinike za urologiju KBC-a Rijeka pripremili smo sažetak koji na pregledan način predstavlja najvažnije nove preporuke koje mogu biti korisne za Vašu kliničku praksu.

1 2 3 4 5

Aktualni e-bilten

Kako će podaci s ASCO GU utjecati na našu kliničku praksu?

Kardiovaskularne komplikacije u bolesnika s rakom prostate

ASCO GU

Rezultati koji zaslužuju pažnju

Preciznost mpMRI za probir raka prostate kod muškaraca starijih od 45 godina

KVIZ

Smjernice za liječenje RCC: kako praksa slijedi preporuke?

O nama

Portal GU cancer News je mjesto prikupljanja provjerenih informacija i inovacija u području liječenja raka prostate. Uredništvo se sastoji od iskusnog tima urednika i novinara te je član Europskog udruženja medicinskih pisaca.

Kontakt

AdriaSonara d. o. o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Pravne informacije

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Sva prava pridržana. Postavke kolačića.